Ga naar hoofdinhoud

EP stemt in met wetgeving voor gewasbescherming

Het Europees Parlement is met grote meerderheid akkoord gegaan met nieuwe wetgeving voor het op de markt brengen en gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen.

De grootste discussie was er de afgelopen maanden over een nieuwe verordening voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Al in december werd hierover in grote lijnen overeenstemming bereikt tussen de Commissie, Raadsvoorzitter Frankrijk en een delegatie van het Parlement.

Dit compromis werd vandaag bekrachtigd door het Parlement. Het behelst een geleidelijk verbod op zeer schadelijke stoffen in gewasbeschermingsmiddelen (namelijk stoffen die kankerverwekkend zijn, het erfelijk materiaal aantasten, de vruchtbaarheid of de hormoonhuishouding verstoren). Aan middelen die schadelijk zijn voor het zenuwstelsel of voor het immuunsysteem kunnen strengere eisen worden gesteld.

Overigens kunnen lidstaten afwijken van deze verscherpte toelating bij landbouwkundige noodzaak, bijvoorbeeld als er geen alternatieve middelen zijn om een bepaalde plaag te bestrijden. Zweedse onderzoekers schatten dat door de aanscherping hoogstwaarschijnlijk 22 werkzame stoffen van de markt verdwijnen.

Een ander belangrijk onderdeel van het compromis is de indeling van de EU in drie klimaatzones; lidstaten binnen zo'n zone zijn in beginsel verplicht om de toelating van middelen in een land in dezelfde zone over te nemen. Maar ook hiervan kan worden afgeweken vanuit het oogpunt van landbouw of milieu, mits dat voldoende wordt onderbouwd.

Het parlement stemde ook in met een nieuwe richtlijn voor het duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Deze richtlijn riep veel minder discussie op.

De Nederlandse agrosector toonde zich eerder al tevreden over het resultaat. De landbouwministers moeten het compromis nog aannemen, maar dit is naar verwachting een formaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback