Ga naar hoofdinhoud

Europarlement pleit voor beter Europees voedselsysteem

Het Europees Parlement omarmt de Boer tot Bord-strategie om een duurzamer voedselpakket te kunnen leveren aan burgers.

Gezonder voedsel voor burgers, eerlijker inkomen voor boeren en minder impact van de voedselindustrie op het milieu. Dat wil het Europees Parlement in de komende jaren bewerkstellingen door de zogenoemde ‘Van boer tot bord’-strategie te omarmen.

Duurzaam

De ‘Van boer tot bord’-strategie moet ook voor diervriendelijkere omstandigheden zorgen. Bovendien moeten agrariërs een evenwichtiger aandeel in de winst uit duurzaam geproduceerd Europees voedsel krijgen.

Resolutie

Voedsel uit de Europese Unie moet in allerlei opzichten duurzamer worden, zo stelden de Europarlementariërs dinsdag 19 oktober samen vast. Ze namen een resolutie aan die moet zorgen voor een fair, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem binnen de EU.

Om dit einddoel voor elkaar te krijgen, moet de gehele keten – van landbouw tot consument – een andere rol gaan spelen, vindt het Europarlement. Zo moet er tegen 2030 meer grond zijn voor biologische landbouw en moeten pesticiden beter worden gecontroleerd, zodat de biodiversiteit overeind blijft. Het pesticidengebruik moet in ieder geval fors om laag, vinden de Europarlementariërs.

Impact

De strategie ‘Van boer tot bord’ heeft eveneens impact op burgers. Het Europarlement wil de vleesconsumptie verminderen. Bovendien moet er volgens de Europese volksvertegenwoordigers een limiet komen op het eten van sterk bewerkte levensmiddelen vanwege de hoge zout-, suiker- en vetgehaltes in deze producten.

De EU moet daarnaast met aanbevelingen komen voor consumenten over hoe ze gezonder kunnen eten. Die aanbevelingen moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn, menen de Europarlementariërs. Ze wijzen er wel op dat gezond voedsel niet te duur mag worden voor de burger.

Green Deal

De ‘Van boer tot bord’-strategie moet bovendien helpen om de doelen van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans te halen. Hiervoor moeten er onder andere doelstellingen komen voor de maximale uitstoot van broeikasgassen en voor strenge criteria voor hernieuwbare energie in de landbouw. “Boeren moeten wel worden gesteund om deze doelen te halen”, vindt co-rapporteur Herbert Dorfmann.  

Invoer

“Onze landbouwers leveren al fantastisch werk, dus als we hen vragen om het gebruik van pesticiden, meststoffen en antibiotica verder terug te dringen, moeten we hen ondersteunen zodat de productie niet gewoon buiten de EU plaatsvindt.”

Grenzen

Dorfmann vormde samen met de Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) het rapportage-team. Volgens haar stimuleert het beleid van nu landbouwmodellen die schadelijk zijn voor het milieu. “Het huidige EU-beleid effent de weg voor de invoer van niet-duurzame producten. We stellen concrete maatregelen voor om ons voedselsysteem weer binnen de grenzen van de planeet te brengen”, aldus Hazekamp.

“Dit bereiken we door lokale voedselproductie te stimuleren en af te stappen van intensieve veehouderij en gewasmonocultuur met een intensief gebruik van pesticiden”, zegt Hazekamp. “Een duurzaam voedselsysteem is ook onmisbaar voor de toekomst van landbouwers.”

Leestip: Nieuwe kenniscentrum: ‘Gebruik dierlijke grondstoffen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback