Ga naar hoofdinhoud

Ieren ruimen koeien op bedrijven met dioxine-voer

De Ierse voedselveiligheidsdienst FSAI heeft opdracht gegeven alle runderen te ruimen op 21 bedrijven die waarschijnlijk dioxine vervuild voer hebben gebruikt.

De bedrijven zijn al sinds vijf december onder restrictie geplaatst. Ook vlees afkomstig van dieren van deze boerderijen wordt vernietigd. De FSAI ziet geen noodzaak om meer rundvlees terug te roepen en blijft er op wijzen dat er geen gevaar voor de volksgezondheid bestaat.

De maatregel komt nadat nieuwe laboratoriumtests hebben uitgewezen dat vier monsters van rundvlees inderdaad resten van dioxine bevatten. Uit de test blijken dioxinegehalten in vlees van 100 tot 400 keer de norm.

De FSAI onthult daarbij dat het dioxine-niveau bij deze monsters hoger was dan wat is aangetroffen in varkensvlees dat wel massaal is teruggeroepen. De Ierse dienst geeft als uitleg dat het gaat om 21 van de ongeveer 100.000 rundveebedrijven waardoor het probleem slechts 0,02 procent van de gehele rundvleesproductie raakt.

Bovendien zijn door het 'superieure traceerbaarheid systeem' voor rundvlees alle betrokken producten inmiddels geidentificeerd. Tenslotte berekent de FSAI dat, gebaseerd op consumptiecijfers, de blootstelling van rundvlees 300 keer zo laag lag als bij varkensvlees. ''Daarom hoeven consumenten niet bezorgd te zijn over de risico's voor de gezondheid en hoeven winkeliers ook geen maatregelen te nemen.''

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback