Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek circulaire inzet reststromen en co-producten diervoederketen gestart

Het programma voor het circulair inzetten van reststromen en co-producten via de diervoederketen is onlangs van start gegaan. In een consortium met 13 bedrijven en kennisinstellingen wordt tot en met 2021 onderzoek gedaan naar een duurzaam en veilig hergebruik van co-producten en reststromen en optimaal gebruik van grondstoffen.

De veehouderij is goed in staat om grote hoeveelheden reststromen uit bijvoorbeeld de humane voedingsindustrie tot waarde te brengen. De Nederlandse diervoedersector vervult hierin een onmisbare rol. Deze sector kan grote volumes verwerken, op een duurzame, veilige en geborgde wijze. Feed-toepassingen hebben bovendien een relatief hoge positie in de zogenaamde ‘waarde-piramide’.

Kringlopen

Het consortium is met name op zoek naar mogelijkheden om regionale kringlopen beter te sluiten, en meer gebruik te maken van Europese eiwitbronnen.

Voederwaarde bijproducten

Eén van de eerste activiteiten is onderzoek naar de gebruiksmogelijkheden en voederwaarde van bijproducten uit de pluimveeslachterij (zogenaamde ‘processed animal proteins’) in de voeding van varkens. Resultaten uit dit onderzoek komen in de loop van dit jaar beschikbaar.

Regionale eiwitbron

Ook is onderzoek gestart naar de mogelijkheden om fosfor te herwinnen uit plantaardige co-producten en naar de mogelijkheden om eiwitten uit gras en groene plantendelen beschikbaar te maken als duurzame en regionale eiwitbron.

Het consortium zal regelmatig naar buiten komen met nieuwe resultaten en bevindingen. De verwachting is dat de uitkomsten van het onderzoek een bijdrage zullen leveren aan het beter sluiten van kringlopen en het verder verduurzamen van de veehouderij en de diervoedersector.

Deelnemers

De bedrijven en kennisinstellingen die het programma zijn gestart betreffen ABZ Diervoeding, AgruniekRijnvallei, Bonda, Coppens Diervoeding, Darling Ingredients International Rendering and Specialties, Efpra, Feed Design Lab, Noblesse Proteins, Nijsen/Granico BV, Saria International GmbH, Schothorst Feed Research, Vitelia Voeders en Wageningen Livestock Research.

Het betreft een publiek-private samenwerking (PPS) binnen de topsector Agri&Food die doorloopt tot en met 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback