Ga naar hoofdinhoud

Opleiding insectenkwekerij in mum van tijd vol

Foto: Thomas Moore

De opleiding insectenkwekerij, die dit jaar gestart is aan de Thomas More hogeschool in Geel (België), kan op veel interesse rekenen. De opleiding was in een mum van tijd volgeboekt, waardoor de hogeschool besloot om ook volgend voorjaar een cursus te organiseren. Tijdens de opleiding komen de kweek en de verwerking van krekels, sprinkhanen, meelwormen en zwarte soldatenvliegen aan bod. Onder de cursisten bevinden zich onder andere landbouwers, die in de insectenkweek een manier zien om hun bedrijf te diversifiëren of te transformeren.

Krekels, sprinkhanen, meelwormen, black soldier fly

Wat eten krekels, sprinkhanen, meelwormen en zwarte soldatenvliegen? Hoeveel water hebben zij nodig? Hoe verloopt de verwerking? Welke afzetkanalen zijn er en wat zijn de beperkingen van de wet- en regelgeving? Deze en andere onderwerpen worden behandeld op de opleiding insectenkwekerij van het expertisecentrum RADIUS van de Thomas More hogeschool in Geel. Zestien mensen zijn daar dit schooljaar gestart aan de opleiding die acht weken duurt en waarin ze leren hoe je insecten kan kweken en verwerken én hoe je daar een concrete onderneming rond kan opzetten.

Tweede cursus

De lancering van de cursus lijkt in goede aarde te vallen. “De interesse was groot bij een divers publiek. want de cursus raakte al snel vol. Daarom komt er in het voorjaar een tweede cursus en ook daarvoor hebben we al tien inschrijvingen binnen”, vertelt cursus-coördinator en docente Isabelle Noyens. Volgens haar bestaan de cursisten uit een gemengd gezelschap. “Van mensen uit andere onderzoekdomeinen, tot hobbyreptielenkwekers, de industrie, petfoodbedrijven en landbouwers die willen omschakelen of hun huidige activiteiten willen diversifiëren.”

Lees meer op Vilt

Lees ook: Wetenschappers formuleren 7 principes voor verantwoord gebruik kweekinsecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback