Ga naar hoofdinhoud

Organisatorische herpositionering GMP+

In de bestuursvergadering van het Productschap Diervoeder op woensdag 10 juni is besloten een eerste stap te zetten tot de verzelfstandiging van GMP+. Dit houdt in dat er voor het certificatiesysteem een aparte stichting (eigenaar) en vennootschap (beheerder) opgericht zullen worden. Inhoudelijk zal deze afsplitsing van het PDV geen wijzigingen met zich mee brengen voor de GMP+ gecertificeerde bedrijven. De inzet is de nieuwe organisatie per 1 januari 2010 operationeel te hebben.

De noodzaak tot verzelfstandiging van GMP+ ligt in de aard van de huidige organisatie. De toenemende internationale deelname aan GMP+ past steeds minder binnen het PDV als publieksrechtelijke bedrijfsorganisatie in Nederland. Het schap is ingesteld voor de Nederlandse diervoederkolom. Op dit moment zijn er ruim 10.000 deelnemers aan GMP+, waarvan een derde in Nederland en de rest in totaal 64 landen buiten Nederland.

Er zijn echter ook andere ontwikkelingen die verzelfstandiging in combinatie met internationalisatie vereisen. Sinds 2007 tonen bedrijven met een afzetmarkt elders dan Noord-West Europa ook belangstelling voor GMP+, om zich in positieve zin in de markt te onderscheiden, dan wel te voorzien in behoeften aan waarborging van de diervoederveiligheid bij hun afnemers overal ter wereld. Bij verschillende groepen van buitenlandse deelnemers is er, vanuit een positief commitment aan het GMP+ schema, behoefte aan een actieve deelname bij de beleidsvoorbereidingen en de besluitvorming. Voor het vergroten van het draagvlak voor het GMP+ certificatieschema is het van belang ruimte te zoeken om deze behoefte te honoreren. In de uitwerking van de nieuwe entiteit zal dit gestalte krijgen.

Daarnaast zal ruimte worden geboden voor specifieke wensen van bepaalde landen, die additioneel aan de internationale basis opgenomen dienen te worden, teneinde aan specifieke marktwensen tegemoet te kunnen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback