Ga naar hoofdinhoud

Tussenstand maisscan: Korrel-/zetmeelopbrengst belangrijkst

De helft van de maistelers aan de nog lopende online Maisscan noemt korrel- /zetmeelopbrengst het vaakst op de vraag welke eigenschappen van mais het meest belangrijk zijn bij de keuze en beoordeling van een maisras. Op dit moment hebben bijna 300 maistelers deelgenomen aan de Maisscan van agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy.

Voederwaarde-opbrengst, voederwaarde per kg droge stof, droge stofopbrengst, resistentie tegen Builenbrand en beginontwikkeling zijn de nummers twee tot en met zes als het gaat om belangrijkste eigenschappen bij de keuze en beoordeling van een maisras.

Problemen

Meer dan de helft van de maistelers heeft het afgelopen seizoen geen problemen en/of schade gehad met de mais. De maistelers die wel problemen hebben gehad met de mais noemen met name Builenbrand en vogelschade.

Betrouwbaarheid

Geelen Consultancy benadrukt dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk maistelers (wel of geen vee) meedoen met de online Maisscan om ook nauwkeurige en betrouwbare uitspraken te kunnen doen voor de belangrijkste maisrassen van het afgelopen seizoen qua opbrengsten (o.a. drogestofopbrengst en VEM-waarde) en eventuele problemen.

Op vrijdag 11 februari ontvangen opnieuw een paar duizend maistelers een link naar de online Maisscan. Het invullen duurt ongeveer acht minuten.

Lees ook: Online Maisscan bijna van start

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback