Ga naar hoofdinhoud

Veevoer uit reststromen halveert carbon footprint

Veevoer uit reststromen van voedingsmiddelen heeft een CO2-voetafdruk die ruim de helft lager is dan traditioneel veevoer. Dit is de uitkomst van een berekening die diervoederbedrijf Nijsen/Granico heeft laten maken door Blonk Milieuconsultants.

Aanleiding

Het aandeel veevoer in de totale milieubelasting van vlees is aanzienlijk. Wetenschappelijk onderbouwde berekeningen naar de feitelijke effecten van kringloop-veevoer, zijn van belang voor het debat rond vleesconsumptie, voedselverspilling en het terugdringen van onze CO2-voetafdruk. De studie is uitgevoerd volgens een door de EU vastgestelde en wereldwijd erkende methode: de PEFCR Feed for Food Producing Animals. De uitkomst is gecertificeerd door SGS.

Waarde

Reststromen uit de levensmiddelenindustrie ontstaan als gevolg van snijresten, productiefouten, proefproducties en productieverliezen van bakkerijen en fabrieken. Door hiervan veevoer te maken, behoudt Nijsen/Granico waardevolle voedingsstoffen, zoals eiwitten en mineralen in de voedselkringloop.

Zo gaan organische stoffen niet verloren in de vergister of vuilverbrander, maar belanden ze uiteindelijk op het bord van de consument als een karbonade of eitje.

Rol veevoer

“De CO2-voetafdruk van vlees wordt voor zo’n 70% bepaald door veevoer. Daardoor is de voetafdruk van een ‘kringloop’ schnitzel ruim een derde lager dan die van een ‘traditionele’ schnitzel”, vertelt Karel van der Velden van Nijsen/Granico.

“Een stukje kringloopvlees heeft een CO2-voetafdruk die in de buurt komt van een plantaardig geproduceerde schnitzel. Varkens en kippen die met 100% reststromen worden gevoerd, leveren wetenschappelijk aantoonbaar een enorme bijdrage aan de reductie van de CO2-emissie en het sluiten van kringlopen”, aldus Van der Velden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback