Ga naar hoofdinhoud

Voermaatregel gaat volgens Haagse bronnen van tafel

De voermaatregel gaat volgens diverse media van tafel.

De voermaatregel die per 1 september zou ingaan, gaat van tafel. Dat stellen diverse landelijke media op basis van Haagse bronnen. Nevedi bevestigt deze berichtgeving. De brancheorganisatie komt later vandaag met een eigen reactie. Het ministerie heeft de berichtgeving nog niet bevestigd.

Bekendmaking

Volgens Haagse bronnen maakt minister Carola Schouten van Landbouw later vandaag bekend dat de voermaatregel niet doorgaat. De regeling zou per 1 september van kracht zou worden. Het moment van de bekendmaking is op zijn minst verrassend. Momenteel vinden nog diverse doorrekeningen plaats op verzoek van het ministerie.

Doorrekening

Zo werkt het Planbureau van de Leefomgeving aan een doorrekening van de voermaatregel en de alternatieven van de sector. Ook wordt nog een reactie vanuit Brussel verwacht over de rechtmatigheid van de maatregel met het oog op het dierwelzijn. Beide uitkomsten worden pas eind augustus verwacht.

Reductie

De invoering van de voermaatregel moest leiden tot een stikstofreductie die de bouw van 75.000 woningen mogelijk moet maken. Op verzoek van de minister rekende Wageningen Universiteit de stikstofreductie van de voermaatregel opnieuw door. Haagse bronnen melden dat uit deze doorrekening blijkt dat de beoogde reductie onvoldoende is. De minister moet volgens hen nu op zoek naar alternatieven die wel het beoogde doel realiseren.

Overleg

Nevedi-directeur Henk Flipsen reageerde op het NOS-bericht op Twitter. Hij noemt het besluit van de minister wijs. “We rekenen vanaf nu met de veehouders op een constructief overleg met de minister over stikstofreductie”, aldus Flipsen in een eerste reactie. Nevedi komt later vanmiddag met een inhoudelijk reactie op de website van de branchevereniging.

Het kort geding dat de stichting Stikstofclaim aanspande om de regeling van tafel te krijgen, dient morgen (20 augustus) bij de rechtbank in Den Haag. Dat maakte de stichting vanochtend bekend. Het is nog niet bekend of deze rechtsgang wordt doorgezet.

Lees ook: Voermaatregel nog lastiger door droogte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback