Nieuws
Minister Staghouwer is tevreden over voorgang stikstof en fosfaatexcretie en ruw eiwit in voer

Door de droogte wordt het voor melkveehouders volgens LTO Nederland nog lastiger om met de voermaatregel zoals die nu voorligt, een goede voersamenstelling te maken.

“De droogte van dit moment zorgt ervoor dat de beschikbaarheid van vers weidegras snel terugloopt in verschillende gebieden in Nederland. Melkveehouders verwachten over enkele weken kuilgras uit hun wintervoorraad bij te moeten voeren als er niet genoeg neerslag valt”, zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter van de Vakgroep Melkveehouderij op de website van LTO Nederland.

Najaarsgras

“Het verse weidegras levert over het algemeen veel eiwit, met name in het najaar. Als dat najaarsgras niet beschikbaar is of van slechte kwaliteit is, wordt het onder de nieuwe voermaatregel nóg moeilijker om eiwittekorten tegen te gaan en dus de gezondheid van dieren te waarborgen”, aldus Meulenbroeks.

Voorjaarskuil

LTO Nederland stelt verder dat de ruweiwitgehalten van de voorjaarskuilen over het algemeen aanzienlijk lager zijn dan gemiddeld. “Met het opstellen van de eiwitnormen in de voermaatregel is hiermee geen rekening gehouden. De minister heeft bij de publicatie van de voermaatregel al een evaluatiemoment aangekondigd voor de tweede helft van augustus waarin de eiwitgehaltes van het voer worden gemeten. Daaruit zal ongetwijfeld blijken dat de voermaatregel door de lage eiwitgehaltes nóg slechter zal uitpakken dan die al deed.”

Oplossing

LTO Nederland is op zijn zachtst gezegd niet blij met de opstelling van het ministerie van LNV. “Boeren verdienen een constructieve houding van het ministerie om samen met de agrarische sector een oplossing te vinden voor de stikstofcrisis. In plaats daarvan kiest het ministerie ervoor om te blijven hangen in een juridische papieren werkelijkheid.”

Lees ook: LTO en NAJK staken gesprek met LNV over voermaatregel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.