Ga naar hoofdinhoud

Weidegang melkveebedrijven neemt toe

In 2021 past bijna driekwart van de Nederlandse melkveebedrijven volledige weidegang toe. Daarnaast zegt 1 op de 10 aan deelweidegang te doen. Dat blijkt uit resultaten van de jaarlijkse data-actualisatie van AgriDirect die in het voorjaar van 2021 heeft plaatsgevonden onder Nederlandse melkveebedrijven.

Ongeveer 3400 bedrijven hebben gegevens gedeeld over bedrijfsactiviteiten waaronder weidegang.

Stijging

Uit het onderzoek van AgriDirect blijkt dat 73,6% volledige weidegang toepast en 9,7% deelweidegang. In totaal doet dus ruim 83% aan weidegang. Dit is een stijging van ruim 3% ten opzichte van 2018 toen cijfers van het CBS aantoonden dat 80% van de melkveebedrijven weidegang toepaste. Dit is eveneens in lijn met de cijfers van het CBS van 2020. 16% van de bedrijven laat de koeien permanent binnen.

Uren

Als er wordt gekeken naar het gemiddeld aantal uren per dag dat koeien buiten staan zijn er verschillen waarneembaar. Zo’n 60% van de koeien staat 7 tot 12 uur per dag buiten, terwijl ongeveer 25% 6 uur (of minder) per dag in de wei staat. Een paar procent van de melkveebedrijven laat de koeien meer dan 12 uur per dag buiten staan.

Dagen

Het merendeel van de koeien (ca. 44%) staat tussen de 151 en 200 dagen buiten. Ongeveer 29% van de koeien loopt tussen de 121 en 150 dagen buiten. Zo’n 18% van de melkveebedrijven laat de koeien 120 dagen per jaar buiten lopen.

Aanvang

63% van de melkveebedrijven laat de koeien vanaf april buiten lopen. 23% vanaf mei en bijna 8% al vanaf maart.

Lees ook: Weidegang melkveebedrijven stijgt opnieuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback