Ga naar hoofdinhoud

Huisdier niet geschikt voor allergiepatienten

Schaf geen huisdier aan als je allergisch bent voor huisdieren. Dat is in het kort de boodschap van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).  "Veel mensen denken dat ze met een allergie voor honden of katten, wél een cavia of hamster kunnen kopen. Maar het feit dat ze nu niet allergisch zijn voor cavia's of hamsters, betekent niet dat ze dat ook op termijn niet zullen worden. De kans bestaat dat ze alsnog een allergie zullen opbouwen als ze die eenmaal in huis hebben.", aldus Ingrid Terreehorst, allergoloog bij de afdeling KNO van het AMC te Amsterdam.

 

Mensen die allergisch zijn, krijgen meestal het advies om het dier uit huis te doen. Volgens Ingeborg de Wolf, directeur van het LICG, kan aan het advies om het dier uit huis te doen, in een aantal gevallen letterlijk gehoor worden gegeven. "Konijnen bijvoorbeeld kunnen prima buiten gehouden worden, net als vogels zoals parkieten en kanaries. Wil je toch dieren in huis, dan zijn vissen meestal een goed alternatief. Allergie voor reptielen en amfibieën komt ook sporadisch voor. Maar beter is het om geen huisdieren te hebben."

 

Het LICG en de allergoloog adviseren om met de aanschaf van hypoallergene dieren, zoals de Labradoodle en Obama's Portugese Waterhond, te wachten totdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze dieren geen allergische reactie bij allergiepatiënten opwekken. Voor zover bekend heeft dergelijk onderzoek tot op heden nog niet plaatsgevonden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback