Ga naar hoofdinhoud

Meerdere acties nodig om pathogenen in rauw voer te elimineren

Pathogenen in rauw petfood zijn ongewenst. Ze zijn bijvoorbeeld gevaarlijk voor kinderen die ermee in aanraking komen. Daarom deed Samuel Kiptrotich van Kansas University onderzoek naar manieren om de pathogenen in rauw voer te elimineren.

Besmettingen en recalls rauw voer

Samuel nam 196 samples van verschillende soorten voer. Hiervan testten er bij rauw voer 15 positief op salmonella en 32 op listeria. Bij andere (verhitte) voersoorten kwamen er niet of nauwelijks besmettingen voor. Bij rauw voer kwamen ook veruit de meeste recalls voor (in 67% van de recalls ging het om rauw voer). Genoeg reden om te onderzoeken hoe deze aantallen omlaag kunnen.

Organische zuren

Samuel zette organische zuren in om de pathogenen te elimineren. Zowel in pure vorm als geëncapsuleerd. “Het probleem bij de pure toepassing is dat je ongewilde veranderingen van het voer krijgt, zoals kleurveranderingen.”

Zuur: salmonella weg, schimmels verschijnen

Wanneer 3 procent melkzuur of citroenzuur (puur) aan het voer werd toegevoegd werd er bij beide testgroepen na 22 dagen geen salmonella meer gevonden. Samuel hield deze periode aan omdat dit ongeveer de tijdspanne is tussen productie en gebruik. De resultaten leken dus positief. “Maar er trad ook iets anders op: schimmelgroei.” Door de pH-daling die het zuur veroorzaakt, veranderde ook de microbiologische omgeving. Schimmels zijn niet giftig, maar ook niet gewenst: het maakt het petfood onbruikbaar.”

3 procent citroenzuur bleek dus geen ideale dosering. “Tegelijkertijd wil je wel een 5 log-reductie halen, wat inhoudt dat je 99,999 procent van de organismes doodt.”

Meerdere hordes opwerpen

Volgens Samuel moeten meerdere ‘hordes’ worden opgeworpen om de 5 log-reductie te behalen. Melkzuur gaf bijvoorbeeld de hoogste reductie bij een dosering van 1 procent in geëncapsuleerde vorm: een log 3-reductie (99,9 procent gedood). Een combinatie met zuurteregelaars of andere processtappen zou tot de 5 log-reductie kunnen leiden. “We moeten meerdere dingen naar de pathogenen toegooien.” Invriezen, vochtpercentage verminderen of high pressure pasteuriseren (HPP) zijn opties die Samuel noemt. Meer onderzoek is nodig.

Bekijk het webinar via de website van Balchem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback