Ga naar hoofdinhoud

Rauw eendenvlees waarschijnlijke oorzaak vogelgriep bij Poolse katten

Deskundigen uit Polen maakten bekend dat er zeker negen katten in het betreffende land zijn overleden die het vogelgriepvirus bij zich droegen. Moleculair viroloog Krzysztof Pyrć van het Malopolska Centrum voor Biotechnologie geeft in een verklaring aan dat rauw eendenvlees de meest waarschijnlijke oorzaak is van de besmettingen.

Besmet voer

Besmet voer werd al als een mogelijke besmettingsroute genoemd. In de verklaring van het Malopolska Centrum voor Biotechnologie op Twitter staat onder andere (vertaald uit het Pools):

Met betrekking tot de overdracht van het influenza A H5N1-virus van vogels op huiskatten, heeft een beoordeling van de situatie aangetoond dat voedsel een van de waarschijnlijke transmissieroutes van de ziekteverwekker is. Dit wordt aangegeven door :

  • de plotselinge verschijning van het virus bij binnen- en buitenkatten in verschillende delen van het land
  • geen uitbraken van infectie met overdracht van kat op kat
  • analyse van de genoomsequentie van het virus dat van de kat werd afgenomen vertoonde geen drastische veranderingen in vergelijking met de referentiesequenties, wat duidt op de opkomst van een nieuwe stam van het influenzavirus die katten effectief infecteert
  • de sequentieovereenkomst van virussen die zijn geïsoleerd uit katten in verschillende delen van Polen is zeer hoog, wat wijst op een enkele infectiebron
  • gesprekken met katteneigenaren hebben gesuggereerd dat rauw vlees de bron kan zijn.

Monsters van rauw voer

Om deze theorie in eerste instantie te testen, werd de eigenaren van zieke katten gevraagd om monsters van het vlees dat ze aten in te dienen. Als gevolg hiervan werden er 5 vleesmonsters ontvangen om te testen. Hiermee werden moleculaire tests uitgevoerd op de aanwezigheid van het virus.

Uit de analyse bleek dat 1 van de 5 monsters het virus bevatte. Nadere analyse wees uit dat het vlees niet alleen het erfelijk materiaal van het virus bevat, maar ook het besmettelijke virus. Wetenschappers hebben het virus kunnen isoleren in celculturen.

Rauw vlees mogelijke infectiebron

Hoewel het niet uitgesloten kan worden dat het virus later in de vleesmonsters is terechtgekomen, of zelfs het vlees door de eigenaren is besmet met het virus dat zich in het lichaam van de kat heeft ontwikkeld, is het ook mogelijk dat het rauwe vlees de infectiebron was.

Onderzoekers roepen op om vers vogelvlees bij inspecties ook te testen op vogelgriep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback