Nieuws
Dier&Recht

Uit onderzoek van de NVWA en RVO.nl blijkt dat tot nu toe bij ruim 2100 bedrijven onregelmatigheden in het Identificatie en Registratiesysteem (I&R) zijn vastgesteld. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV.

Deze bedrijven worden geblokkeerd, wat betekent dat dieren niet mogen worden aan- en afgevoerd. Dit heeft minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten bekendgemaakt in een brief aan de Tweede kamer.

Onregelmatigheden

Van bedrijven is een analyse gemaakt en zijn verschillende administratieve gegevens met elkaar vergeleken. Bedrijven registreren de melkproductie van koeien en geboortedata van kalveren in diverse bedrijfsadministratiesystemen. Door deze systemen te vergelijken met wat in het I&R over het bedrijf staat vermeld, kunnen onregelmatigheden worden ontdekt.

Hard aanpakken

Minister Schouten: “De afgelopen week hebben we een beter beeld gekregen van de bedrijven die hebben geknoeid met het I&R en het blijkt om een aanzienlijk aantal te gaan. Ik heb de NVWA en RVO.nl gevraagd alle mogelijke afwijkingen in het I&R te onderzoeken. Elke vorm van fraude is onacceptabel en moet hard worden aangepakt. We moeten voorkomen dat de bedrijven die zich wel netjes aan de regels houden de dupe worden van bedrijven die knoeien met het systeem.”

Gevolgen

De NVWA heeft tot nu toe op basis van een steekproef ongeveer 150 bedrijven geïnspecteerd verspreid over het hele land. Bij overtredingen wordt een proces verbaal opgesteld. Behalve dat gekeken wordt naar naheffingen en kortingen op subsidies wordt met het OM overlegd of deze bedrijven ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Risico’s

Het I&R is van cruciaal belang. Als dit niet op orde is, dan is dat bij een dierziekte-uitbraak een risico voor de diergezondheid en volksgezondheid. Pas als de bedrijven hun I&R aantoonbaar kloppend hebben gemaakt, wordt de blokkade opgeheven. De analyses en inspecties door de NVWA en RVO.nl worden de komende tijd voortgezet.

Gerelateerd: Goede fosfaatcijfers overschaduwd door fraudesignalen
                        Controles I&R-systeem door NVWA voortgezet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.