Nieuws

Het kabinet wil de stikstofuitstoot via voer in de veehouderij verminderen door de hoeveelheid eiwit in het voer te verlagen. Dat heeft landbouwminister Carola Schouten woensdagochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarin de eerste kabinetsmaatregelen om de stikstofproblemen op te lossen werden toegelicht.  

Het kabinet stelt dat als het voer meer eiwit bevat dan het dier nodig heeft, deze overmaat leidt tot extra uitscheiding van niet benut stikstof via de mest en de urine. “Door de hoeveelheid eiwit te verminderen in het voer kan de stikstofuitscheiding worden verlaagd en daarmee de uitstoot van stikstof naar het milieu, onder andere in de vorm van ammoniak”, aldus Schouten.

Rol sector

Schouten zei dat bij het wijzigen van de voersamenstelling, ideeën van de sector worden betrokken. “Het kabinet wil ervoor zorgen dat de plannen aantrekkelijk zijn voor boeren om mee aan de slag te gaan. Een voorwaarde is dat een aanpassing van het veevoer veilig en goed is voor zowel mens als dier.”

‘Onnodig risico’

Milieudefensie laat in een eerste persreactie bij monde van campagneleider Bram van Liere weten dat het kabinet niks heeft geleerd van de stikstofcrisis. “Het kabinet rekent zich rijk met het invoeren van enzymen in veevoer. Dat is goed voor DSM, maar helpt boeren niet richting kringlooplandbouw. Met dit pakket neemt het kabinet onnodige risico’s voor het behoud van de natuur”, aldus Van Liere.

Varkens

Schouten maakte woensdagochtend verder bekend dat de uitbreiding van de bestaande warme saneringsregeling varkenshouderij, waar in het kader van de Urgenda-maatregelen 60 miljoen euro extra is vrijgemaakt bovenop de oorspronkelijke 120 miljoen euro, eveneens moet zorgen voor een daling van stikstofneerslag in de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.