Nieuws

Agrifacts teleurgesteld in antwoorden minister

Agrifacts
Agrifacts is teleurgesteld in de antwoorden van minister Schouten op vragen over de voermaatregel.

De stichting Agrifacts is teleurgesteld in de antwoorden die de landbouwminister Carola Schouten gaf op Kamervragen over de voermaatregel. “Een onderbouwing van de berekening én data waarmee is gerekend, ontbreken nog altijd”, aldus stichting Agrifacts (STAF).

Toetsen

De Kamervragen waren gesteld door Tweede Kamerleden naar aanleiding van het kort geding dat de stichtingen Agrifacts (STAF) en Stikstofclaim hadden aangespannen. De stichtingen willen de berekeningen waarop de voermaatregel is gebaseerd, toetsen en zelf narekenen. Om dat te kunnen doen, is het noodzakelijk over de juiste brongegevens te beschikken. Die kregen de stichtingen niet van het ministerie.

Kort geding

Daarop besloten ze deze te vorderen via een kort geding. Tijdens de zitting gaf hem ministerie aan dat deze berekeningen niet op papier stonden, maar in het hoofd van een ambtenaar zaten. De rechter adviseerde de verschillende partijen om met elkaar om tafel te gaan zitten voor een mondelinge toelichting op de gehanteerde werkwijze. Tot op heden heeft dit overleg nog niet kunnen plaatsvinden. Volgens STAF omdat het ministerie voorwaarden vooraf stelt aan de communicatie over het gesprek en de bevindingen. Daarin gaan beide stichtingen niet mee.

Kamerbrief

In de Kamerbrief geeft het ministerie van Landbouw antwoord op vragen, maar nog altijd ontbreekt het volgens STAF aan de juiste data en brongegevens. Zo is verwijst het ministerie onder andere naar een CBS-rapport. Volgens STAF maakt dit rapport echter geen onderscheid in de negen grondsoort-intensiteitsklasses, terwijl dat in de voermaatregel wel wordt gedaan. “En dat is nog maar een voorbeeld”, aldus STAF in een reactie op de Kamerbrief.

Lees ook: ‘Media schetsen vertekent beeld over aanpak ministerie’

Lees ook: Stichting Stikstofclaim zet juridische stappen voort

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.