Nieuws

Uit de eerste tussenresultaten van de Maisscan blijkt dat ‘slechts’ 6% van de maistelers veel problemen met mais heeft gehad. Dat percentage ligt lager dan het jaar daarvoor, meldt onderzoeksbureau Geelen Consultancy die het onderzoek voor de achtste keer uitvoert.

De Maisscan loopt sinds donderdag 4 februari. Tot nu toe hebben iets meer dan 350 maistelers meegewerkt aan de Maisscan. Deelnemen kan nog steeds.

Problemen

In de online Maisscan geven de maistelers aan welk maisras zij het afgelopen seizoen hebben gezaaid. Over het gekozen maisras worden de ervaringen gevraagd. Daaruit blijkt dat ‘slechts’ 6% het afgelopen seizoen veel problemen met de mais heeft gehad. In 2019 hadden meer maistelers problemen met maisrassen. De voornaamste problemen in 2020 betroffen verdroging, legering en builenbrand.

Drogestof

De maistelers hebben ook aangegeven wat respectievelijk de drogestofopbrengst per hectare, het drogestofgehalte en de VEM-waarde waren van het maisras in het afgelopen seizoen. De drogestofopbrengst lag gemiddeld rond de 18 ton, iets meer dan de helft van de mais had een drogestofgehalte van 36 – 40% en ongeveer tweederde van de mais had een VEM van 975 of hoger.  

Vervolg

Donderdag 11 februari ontvangen weer een paar duizend maistelers via de e-mail een verzoek om deel te nemen aan de online Maisscan. Om betrouwbare uitspraken te kunnen doen is het volgens het onderzoeksbureau van belang dat zoveel mogelijk maistelers deelnemen het onderzoek.  

Lees ook: Online Maisscan bijna van start

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.