Nieuws
mestbewerking

De uitscheiding van stikstof in dierlijke mest bedroeg 489 miljoen kilogram in 2020. Dat is vrijwel gelijk aan het cijfer van een jaar eerder (490 miljoen kilogram) en 3% onder het stikstofplafond dat de Europese Unie heeft vastgesteld voor de Nederlandse veestapel. Dat meldt het CBS.

De fosfaatuitscheiding bedroeg 151 miljoen kilogram in 2020. Dat is 3,1% minder dan in 2019 en onder het fosfaatplafond.

In 2020 kwam de stikstofuitscheiding in de mest van koeien, varkens, kippen en ander vee uit op 489,4 miljoen kilogram. Dat is 15 miljoen kilogram onder het vastgestelde stikstofplafond van 504,4 miljoen kilogram. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de stikstofuitscheiding onder het productieplafond ligt.

De fosfaatuitscheiding daalde vorig jaar met 4,8 miljoen kilogram naar 150,7 miljoen kilogram. De uitscheiding ligt daarmee onder het plafond van 172,9 miljoen kilogram.

Melkvee

Melkkoeien en het bijbehorende jongvee scheidden vorig jaar 286,5 miljoen kilogram stikstof uit, 2,4% meer dan in 2019. De stikstofuitscheiding van de melkveehouderij kwam daardoor uit boven het productieplafond van 281,8 miljoen kilogram voor deze sector.

Voor de verantwoording van het Nederlandse mestbeleid aan de Europese Unie mag gerekend worden met gemiddelde stikstof- en fosforgehalten van gras en mais van de laatste 5 jaar, waarbij de jaren met de hoogste en de laagste gehalten buiten beschouwing blijven. Met deze zogeheten ruwvoercorrectie komt de stikstofuitscheiding van de melkveesector uit op 281,8 miljoen kilogram stikstof. Dat is gelijk aan het productieplafond.

De fosfaatproductie van de melkveesector ligt met 73,6 miljoen kilogram inmiddels onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilogram. De productie was 2,5% lager dan in 2019. Met de ruwvoercorrectie komt de fosfaatexcretie uit op 80,0 miljoen kilogram in 2020.

Dat in de melkveehouderij meer stikstof maar minder fosfaat is geproduceerd hangt deels samen met de samenstelling van het veevoer. Koeien kregen naar verhouding meer stikstofrijk gras en minder van het relatief stikstofarme snijmais. Lage fosforgehalten van gras zorgden volgens het CBS voor een daling van de fosfaatproductie.

Varkens

De stikstofuitscheiding van de varkenssector daalde in 2020 met 1,9 miljoen kilogram (1,9 procent) naar 91,8 miljoen kilogram. De fosfaatuitscheiding nam af met 0,1 miljoen kilogram en bedroeg 36,7 miljoen kilogram.

Pluimvee

In de pluimveesector daalde de stikstofuitscheiding met 2,4% en de fosfaatuitscheiding met 4,1%. De stikstofuitscheiding bedroeg vorig jaar 55,5 miljoen kilogram, de fosfaatuitscheiding 24,7 miljoen kilogram, dat is onder de productieplafonds van 60,3 miljoen kilogram voor stikstof en 27,4 miljoen kilogram voor fosfaat.

Lees ook: AgriFacts: ‘Natuurverstoringen grote bron stikstofuitstoot’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.