Ga naar hoofdinhoud

Grassa genomineerd voor Agribusiness Award 2023

Grassa is genomineerd voor de Agribusiness Award. De jury van de award nomineert bedrijven die een innovatief product of innovatieve dienst op de markt brengen die goed is voor de portemonnee van de boer. Grassa heeft de afgelopen jaren een proces ontwikkeld waarmee voedingsstoffen uit gras worden gewonnen.

Grassa heeft een pilot persraffinage-faciliteit in het Limburgse Afferden, hiermee maken zij uit gras diverse producten:

  • graseiwit, dat geschikt is voor humane en dierlijke consumptie en een vervanger kan zijn voor soja. 
  • prebiotische suiker, ter stimulans van het immuun systeem van mens en dier.
  • een plantaardig mineralen-concentraat
  • ontlsloten gras, dat geschikt is als hoogwaardig ruwvoer voor koeien. Hiermee behalen koeien een gelijke melkproductie en stoten ze tot 30% minder stikstof en fosfaat uit.

Aanpak stikstofprobleem

Grassa stelt dat het met dit proces het echte stikstofprobleem twee keer aan de bron aanpakt. Lokaal geproduceerd graseiwit vervangt geïmporteerd soja-eiwit en de koe krijgt minder eiwit. Daardoor is er minder ammoniakuitstoot.

Van 1 hectare gras wordt met deze techniek 2,5 keer meer humaan voedsel gehaald, de CO2-footprint reduceert tot 80% en boeren krijgen een extra verdienmodel. Tot slot is het invoegen van klavers en andere kruiden of het voeren van strokenteelt van kruidenrijk gras goed voor de biodiversiteit.

In een toelichting laat de vakjury weten: “Dit is een uiterst geavanceerd proces om uit groen bladmateriaal bruikbare voedingsstoffen te halen voor mens en dier. Toepassing op gras leidt tot een fors hogere opbrengst van voedsel per hectare, hoogwaardiger ruwvoer voor koeien, een lagere uitstoot (CO2 en stikstof) en minder import van soja. Kortom, een innovatie met een breed scala aan mogelijkheden. Proficiat met jullie nominatie!”

Vier kanshebbers

De andere finalisten zijn: Syngenta, GEA en BBLeap.

Op 2 november presenteren de finalisten zichzelf en hun innovatie middels een pitch aan de jury. Op 21 november wordt tijdens een besloten event de Agribusiness Award 2023 uitgereikt. Dan is bekend welke bedrijf naar huis gaat met een cheque ter waarde van €6.500 aan mediawaarde en een vervolgtraject, aangeboden door ABN Amro.

De Agribusiness Awards zijn een initiatief van Boerenbusiness

Eén reactie op “Grassa genomineerd voor Agribusiness Award 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback