Ga naar hoofdinhoud

‘Dagelijkse toegang vrije uitloop verbetert welzijn leghennen’

Foto: Louis Bolk Instituut.

Leghennen die elke dag naar buiten kunnen, hebben een beter welzijn dan kippen die dat niet kunnen. De leghennen hebben minder schade door verenpikken en ook minder pikwonden, ontdekte Monique Bestman (Louis Bolk Instituut) tijdens haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Ook zag Bestman minder wilde watervogels in uitlopen die zijn begroeid met bomen of struiken. Begroeiing kan indirect het risico op vogelgriep helpen verminderen. Overigens zit al het pluimvee verplicht binnen sinds oktober 2021 vanwege maatregelen tegen vogelgriep.

Buitenuitloop

In Nederland heeft bijna een derde (29%) van de leghennen toegang tot een buitenuitloop – als er tenminste geen sprake is van ophokplicht vanwege de vogelgriep. Dat biedt de kippen meer mogelijkheden voor natuurlijk gedrag, meer ruimte en frisse lucht.

Dagelijkse toegang tot een vrije uitloop leidt tot minder verenpikschade en minder pikwonden, dus een beter dierenwelzijn, constateert de promovenda die op 5 april 2022 promoveerde aan de Universiteit Utrecht in haar proefschrift. 

Verschillen

Leghennen verschillen in de mate waarin ze de uitloop gebruiken. Dat heeft onder meer te maken met ras, groepsgrootte, of er hanen bij de hennen lopen en de hoeveelheid daglicht in de stal. “Gemiddeld gaat hooguit de helft (47%) van de kippen uit een koppel tegelijkertijd naar buiten”, vertelt Bestman. “Dan gaat het vooral om bruine hennen. Ook kleinere koppels en koppels met hanen erbij gaan vaker naar buiten, of koppels met een beter verenkleed.” 

Wilde watervogels

In uitlopen waarvan het oppervlak voor minimaal acht procent is begroeid met bomen of struiken, worden minder wilde watervogels gezien; soorten die een risico vormen voor vogelgriep. “In landschappen met houtwallen of houtsingels zagen we minder watervogels rond kippenuitlopen dan in open landschappen”, zegt Bestman.

Darmparasieten

Ook onderzocht Bestman het risico op infecties door darmparasieten in de uitlopen. “We hebben nauwelijks of geen eitjes van kippenparasieten in de grond van uitlopen aangetroffen. Infecties met darmparasieten zijn wijdverbreid aanwezig, maar we hebben geen verband kunnen aantonen met uitloopgebruik. Sterker nog, de stal lijkt een groter risico te zijn dan de uitloop: strooisel in de stal bevat meer parasieteneitjes dan de grond in de uitloop.”

Lees ook: Minder sojaschroot in leghennenvoer door verlagen eiwitgehalte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback