Ga naar hoofdinhoud

ForFarmers Hendrix introduceert buffer tegen pensverzuring

ForFarmers Hendrix introduceert een nieuwe buffer voor een betere bescherming tegen pensverzuring, dat heeft het bedrijf laten weten. “De gras- en maiskuilen van 2014 zijn relatief snel verteerbaar. Hierdoor vormen zij een risico voor de pensgezondheid van melkvee. Voor een betere bescherming tegen pensverzuring hebben wij een nieuw buffercomplex ontwikkeld. Dit is verwerkt in het nieuwe product RumiBuff en in het bestaande product Univit Buffer”, laat ForFarmers Hendrix weten.

Natriumbicarbonaat

Traditioneel wordt vaak natriumbicarbonaat als buffer gebruikt tegen pensverzuring. Uit onderzoek van ForFarmers Hendrix en Nuscience blijkt dat natriumbicarbonaat een korte tijd buffert in de pens, terwijl de zuurbelasting in de pens zo’n drie tot vier uur na het eten het sterkst is. “De buffercapaciteit van natriumbicarbonaat sluit dus niet goed aan bij het patroon van zuurbelasting in de pens. Dit blijkt uit laboratoriumonderzoek en uit onderzoek uitgevoerd bij koeien die zijn uitgerust met een pH-bolus”, stelt ForFarmers Hendrix. Naar aanleiding van het onderzoek hebben ForFarmers Hendrix en Nuscience een buffercomplex ontwikkeld dat nauw aansluit bij het patroon van zuurbelasting in de pens.

Gras- en snijmaiskuilen 2014

“De graskuilen van 2014 hebben een hoge verteerbaarheid, daarnaast bevatten veel kuilen een behoorlijk aandeel melkzuur”, laat ForFarmers weten. “Dit uit zich in een hoge VerzurgingsIndex. Door een lager celwandgehalte in combinatie met een goede verteerbaarheid is de HerkauwIndex lager. De snijmaiskuilen van 2014 kenmerken zich door hoge zetmeelgehaltes. In de eerste maanden na de oogst zijn deze kuilen nog geleidelijk verteerbaar, maar wanneer de inkuilduur langer wordt, wordt het zetmeel steeds sneller verteerbaar en stijgt ook hier de VerzuringsIndex. Dit betekent dat in vrijwel alle rantsoenen de pensgezondheid extra aandacht vereist”, aldus ForFarmers Hendrix.

Producten

Het nieuwe buffercomplex is verwerkt in de producten Rumibuffer en Univit Buffer. De producten bieden bescherming tegen pensverzuring. Univit Buffer is een compleet mineralenmengsel dat levende gisten bevat om de pens-pH te stabiliseren en de celwandafbraak te stimuleren. RumiBuffer is een aanvullende buffer die naast een standaard Univit-mineralenmengsel kan worden verstrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback