Ga naar hoofdinhoud

Minister Schouten trekt voermaatregel in vanwege droogte

Minister Carola Schouten trekt de omstreden tijdelijke voermaatregel in. Fotograaf: Rufus de Vries

Landbouwminister Carola Schouten heeft bekendgemaakt dat de aangekondigde voermaatregel wordt ingetrokken. Als reden hiervoor meldt het bericht op de website van het ministerie de droogte van dit voorjaar en de zomer. Haagse bronnen meldden vanochtend al dat de voermaatregel op losse schroeven stond.

Op 6 mei kondigde minister Carola Schouten van van LNV een ontwerp maatregel aan. Hierin werd vastgelegd dat er tijdelijk (van 1 september tot 31 december 2020) maxima werden gesteld aan het eiwitgehalte van krachtvoer voor melkvee.

Doorrekenen

Het voer van melkvee bestaat uit ruwvoer (zoals bijvoorbeeld gras) dat wordt aangevuld met krachtvoer. Minister Schouten vroeg Wageningen UR een analyse te maken van het eiwitgehalte van het ruwvoer. Nu het eiwitgehalte in het geoogste gras door de droogte minder is geworden, blijkt uit de Wageningse berekeningen dat boeren meer eiwitrijk krachtvoer nodig hebben met het oog op de diergezondheid. Hierdoor is de stikstofwinst nihil geworden, stelt het ministerie en wordt de maatregel niet ingevoerd.

Woningbouw

De tijdelijke voermaatregel voor melkvee was bedoeld om de vergunningverlening voor de woningbouw en enkele wegenprojecten op korte termijn los te trekken. De benodigde stikstofruimte voor de bouw moet nu op een andere manier worden gerealiseerd.

Sanering

Een groter deel van de stikstofruimte uit de warme sanering van de varkenshouderij die reeds was ingezet, zal hiervoor worden benut, aldus het ministerie. Het kabinet heeft besloten om een deel van de opbrengst van de warme sanering die bedoeld was voor het structurele pakket na 2020, nu voor woningbouw en enkele wegen in te zetten.

Lees ook: Landbouwminister: ‘Media schetsen verkeerd beeld’

Lees ook: LTO: ‘Voermaatregel nog lastiger uitvoerbaar door droogte’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback