Ga naar hoofdinhoud

VoederWaarde.nl certificeert betrouwbaarheid Carbon Footprint-data

Afbeelding: Voederwaarde.nl

VoederWaarde.nl neemt als eerste keurmerk in de veehouderij de Carbon Footprint op in haar scope. Reden is dat de Carbon Footprint (CO2-voetafdruk) een steeds belangrijker koopcriterium wordt. Om daarop te kunnen sturen vragen vraaggestuurde ketens binnen zuivel en vlees vaker om Carbon Footprint-data van voeders. Het is van belang dat deze data uniform en betrouwbaar is.  

VoederWaarde.nl is een samenwerking van zes mengvoerbedrijven en brancheorganisaties POV, NVP, NMV en LTO. Sinds 2009 controleert VoederWaarde.nl de betrouwbaarheid van het voer. Nu wordt de scope uitgebreid en gaat het de Carbon Footprint-data controleren die de deelnemende mengvoerbedrijven aanleveren bij ketenpartners.

Carbon Footprint

Bij de productie van zuivel en vlees komen broeikasgassen vrij. Deze gassen worden omgerekend naar CO2-equivalenten per kg product (Carbon Footprint). De deelnemende mengvoerbedrijven berekenen de Carbon Footprint van de voeders volgens een vaste en uniforme rekenmethodiek op basis van de internationaal erkende GFLI standaard.

De footprints van de gebruikte grondstoffen vormen hiervoor de basis, aangevuld met het energieverbruik van de mengvoerfabriek en het transport van grondstoffen en gereedproduct tot op het boerenerf. 

Onafhankelijk

De Carbon Footprint-data wordt per 1 januari 2022 getoetst door Schothorst Feed Research. Hierbij wordt getoetst of de actuele uitgangsgegevens worden gebruikt, de Carbon Footprint juist wordt berekend en of de correcte data worden gedeeld in de keten.

“Omdat steeds meer marktpartijen vragen om Carbon Footprint-data en hierop willen sturen, vinden de deelnemers en de aangesloten brancheorganisaties het belangrijk dat de betrouwbaarheid van de Carbon Footprint-data op korte termijn onafhankelijk wordt getoetst en gecertificeerd”, zegt bestuursvoorzitter Imelda Gielen van Voederwaarde.nl

“Transparantie en betrouwbaarheid van voederwaardering zijn kernwaarden van VoederWaarde.nl. Vandaar dat het logisch is dat de Carbon Footprint in de scope van VoederWaarde.nl wordt opgenomen.”

Steekproef

Afgelopen jaar is steekproefsgewijs van ruim 10.000 monsters de voederwaarde gecheckt door een onafhankelijke instantie, Schothorst Feed Research. Deze instantie ziet toe op het correct toepassen van de systematiek achter de voederwaardering, en daarmee op de betrouwbaarheid van de voederwaardes.

Deelnemers scoren 100% op de onafhankelijk geteste monsters en op transparantie. Hieruit blijkt de betrouwbaarheid van de deelnemers van VoederWaarde.nl. De certificaten van de deelnemende bedrijven zijn verlengd.

Lees ook: ‘Deelname VoederWaarde.nl levert waardevolle info op’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback