Ga naar hoofdinhoud

Obesitas bij honden in VS stijgt naar 59 procent

In 2022 had 59% van de honden in de VS overgewicht of obesitas. Het percentage met overgewicht bleef gelijk ten opzichte van 2017, terwijl het aantal honden met obesitas steeg van 19 naar 22 procent. Dit blijkt uit het laatste onderzoek van de Association for Pet Obesity Prevention. (APOP). 

De vereniging verklaart te toename door onder andere door: verbeterde klinische beoordelingen, pandemie-gerelateerde inactiviteit, overvoeding, ouder wordende hondenpopulaties.

Schaamte

Bij het APOP-onderzoek waren dierenartsen en huisdiereigenaren betrokken. In 2022 werden 1152 honden en katten geëvalueerd, waarvan 880 honden. ‘Dierenartsen merken dat eigenaren van gezelschapsdieren zich vaak schamen of boos zijn als ze te horen krijgen dat hun huisdier obesitas heeft of moet afvallen’, schreven de auteurs van het APOP-rapport. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of dit waar is.

Dierenartsen en baasjes verschillen

In het onderzoek waren er verschillen tussen hondenbezitters en dierenartsen. In 36% van de gevallen waarin hondenbezitters de lichaamsconditie van hun huisdier als normaal beoordeelden, classificeerde hun veterinaire professional het als overgewicht of obesitas.

Het vergelijken van de lichaamsconditie van een Chihuahua met een Duitse dog vormt een uitdaging, merkten APOP-auteurs op. Ook maakt een dikke of lange vacht het lastiger om de lichaamsconditie te beoordelen. ‘Er zijn veelbelovende technologische oplossingen om lichaamsvetpercentages bij gezelschapsdieren te meten, en we werken eraan om deze ontwikkelingen naar veterinaire professionals te brengen’, staat in het rapport.

Obesitasproblemen

Obesitas bij huisdieren veroorzaakt vaak secundaire, vermijdbare ziekten, waaronder diabetes, artrose en vele vormen van kanker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback