Ga naar hoofdinhoud

Cluster rondom circulaire eiwitketen van start

Een cluster van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties gaat werken aan circulaire ketenconcepten.

Een cluster van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties gaat werken aan circulaire ketenconcepten. Voorbeelden daarvan zijn de kringloopkarbonade of het verspillingsvrije ei. De partners werken samen binnen het Circular Food Center.

Doel

Doel is een circulaire dierlijke eiwitketen, waarin reststromen op grote schaal hoogwaardig worden verwerkt tot diervoer. Varkens en kippen kunnen deze voedselresten weer omzetten tot een dierlijk eiwitproduct voor humane consumptie, zoals vlees of eieren. De ambitie om voedselverspilling in Nederland jaarlijks met 1 miljard kilo te halveren is haalbaar, volgens initiatiefnemers. Op voorwaarde dat reststromen op grotere schaal worden omgezet in diervoer.

Waardevol

Toine Timmermans is directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Hij licht toe: “Het cluster van het Circular Food Center wil dit verhaal op de markt brengen in de vorm van waardevolle producten. Een kringloopkarbonade op de menukaart of een verspillingsvrij ei in het supermarktschap. Het moet aantrekkelijk worden voor consumenten en financieel haalbaar voor bedrijven.” Ook thema’s als voedselveiligheid en dierenwelzijn spelen daarbij een rol, benadrukt Timmermans.

Verdienmodel

In het cluster werken bedrijven uit de hele keten samen. Zij werken aan business modellen om onderscheidende, circulaire producten via supermarkten, speciaalzaken of het out-of-home kanaal aan te bieden. Ze willen innovaties opschalen om kringlopen te sluiten en werken aan een aantrekkelijk circulair verdienmodel voor alle ketenpartners.

Diervoeder

Om meerdere redenen is een circulaire dierlijke eiwitketen wenselijk. Veevoer gemaakt van voedselresten heeft een CO2-voetafdruk die significant lager is dan traditioneel veevoer. Circulair diervoer leidt ook tot minder druk op natuurlijke hulpbronnen. Bovendien zorgt het voor behoud van biodiversiteit, minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt en een veerkrachtig voedselsysteem.

Deelnemers

Deelnemers aan het cluster bij de start zijn: Boer Ruud, Darling Ingredients, Kipster, Nevedi, Nijsen company, Oranjehoen, Rabobank, Smits Bron van Energie, LOOOP en de gemeente Meierijstad, de provincies Noord-Brabant en Limburg en Wageningen University &  Research. Samen Tegen Voedselverspilling speelt, als trekker van het Circular Food Center, een coördinerende rol.

Circular Food Center

Het Circular Food Center is een kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van verspillingsvrije, circulaire voedselketens. Dit jaar opent het centrum bij CHV Noordkade in de gemeente Meierijstad. Het biedt onderdak aan initiatieven die bijdragen aan het Duurzaam Ontwikkelingsdoel (SDG) 12.3 van de Verenigde Naties. Dit is gericht op het halveren van de voedselverspilling in 2030 ten opzichte van 2015. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Initiatiefnemers zijn de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk.

Bekijk hier de animatievideo: https://youtu.be/EL_mV9dNQ3s  

Lees ook: Veevoer uit reststromen halveert CO2 footprint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback