Ga naar hoofdinhoud

Dalend mengvoervolume ForFarmers in derde kwartaal

Foto: ForFarmers

Het Total Feed volume van ForFarmers is in het derde kwartaal gedaald met 7,2%. Het mengvoervolume, als voercategorie binnen Total Feed, daalde met 9,1%. De brutowinst steeg met 8,3%. Dit blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van 2022 die de coöperatie heeft gepresenteerd.

“De volatiele marktomstandigheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de uitzonderlijk langdurige warme zomerperiode zijn bepalend geweest voor de daling van het resultaat in het derde kwartaal”, zegt CFO Roeland Tjebbes.

Varkens en pluimvee

“We konden de hogere energie- en vrachttransportkosten, als gevolg van de lage waterstanden in de rivieren, niet voldoende doorberekenen. Vooral varkens- en leghennenhouders hadden te maken met de (financiële) gevolgen van dierziekten, wat we merkten door dalende volumes in deze sectoren.”

“In Polen realiseerden we echter wederom verdere volumegroei, vooral aan vleeskuikenhouders en ook in de herkauwerssector in Nederland en het Verenigd Koninkrijk nam onze afzet toe.”

Grondstofprijzen

De grondstofprijzen lagen in dit kwartaal wat lager dan in het tweede kwartaal. Dit was voor alle veehouders positief, maar voor varkenshouders nog niet voldoende. Zij leden in het algemeen nog steeds verlies. “De stijging van onze brutowinst was niet voldoende om de hogere bedrijfslasten te dekken, waarin we ons geconfronteerd zagen met nagenoeg twee keer zo hoge energiekosten”, aldus Tjebbes.

Volatiele markten

De CFO verwacht dat de markten waarin ForFarmers zich beweegt naar alle waarschijnlijkheid volatiel blijven. “In dergelijke uitdagende markten zijn we ons terdege bewust dat wij kunnen steunen op trouwe klanten en toegewijde medewerkers. Zij maken het verschil en daar zijn wij dankbaar voor. We blijven ons inzetten voor onze klanten en overige stakeholders en zullen op 17 november aanstaande meer inzicht geven in hoe we voornemens zijn dat de komende jaren te doen.”

Verwachtingen

Gezien de onzekerheden rondom macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen blijft ForFarmers zich onthouden van het geven van een verwachting voor het resultaat in 2022. In deze context heeft ForFarmers ook besloten om het inkoopprogramma van eigen aandelen niet opnieuw op te starten en dus te beëindigen. Dit programma, dat op 1 december 2021 was gestart, werd al op 15 maart 2022 uit prudentie opgeschort.

Lees ook: Halfjaarcijfers ForFarmers beter dan verwacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback