Hannah van Zanten, universitair hoofddocent Farming Systems Ecology aan Wageningen University, heeft de tweede editie van de Foodshot Groundbreaker Prize ontvangen. Van Zanten krijgt de prijs voor haar onderzoek naar een optimale kringloop. Ze sleepte daarmee een onderzoeksbudget van 150.000 dollar in de wacht.
Prijs
FoodShot Global riep de Groundbreaker Prize in 2020 in het leven. FoodShot Global is een investeringsplatform dat dient als katalysator voor innovatie binnen de voedselketen.
Kringloopmodel
Van Zanten ontvangt de prijs voor haar onderzoek naar een optimale combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten in het voedselpatroon, meldt Wageningen University. De onderzoekster ontwikkelde daarvoor een kringloopmodel dat rekening houdt met de grenzen van de planeet.
De jury spreekt waardering uit voor Van Zantens visie en gedrevenheid om bij te dragen aan een duurzaam voedselsysteem. De uitslag is vanwege de coronapandemie bekendgemaakt op de website van FoodShot Global.
Circulair
De onderzoekster noemt de prijs een grote eer en een bevestiging dat het team met goede dingen bezig is. Samen met haar team ontwikkelt Van Zanten het Circular Food System model. Hiermee wil ze in kaart brengen hoe plantaardige en dierlijke eiwitten combineren tot een voedzaam en duurzaam dieet. Daarbij is de draagkracht van de aarde de begrenzing van het model.
Het model houdt rekening met de uitstoot van broeikasgassen bij voedselproductie, input van kunstmest, gevolgen voor biodiversiteit, inkomsten van agrariërs, humane voeding en andere factoren. Momenteel werkt het team aan de afronding van het Europese model. Bovendien werken de onderzoeker aan uitbreiding van het model op wereldschaal.
Basis
Het Circular Food System (CiFoS)-model komt voort uit onderzoek dat Van Zanten deed naar de rol van het dier in kringlooplandbouw. Haar promotie onderzoek liet zien dat wanneer voeren van dieren met restromen de milieu-impact van de veehouderij behoorlijk vermindert.
Nieuw ontwerp
Van Zanten: “Alles staat met elkaar in verbinding. Consumeren we een gezonder dieet met bijvoorbeeld volkorenbrood en pasta, dan zijn er minder restproducten beschikbaar voor dieren en kunnen we minder dieren houden in een kringloopsysteem. Een transitie naar een kringlooplandbouw die past binnen de grenzen van de planeet, betekent dus dat we de complexiteit van het voedselsysteem moeten omarmen.”
Toekomst
Het kringloopmodel van Van Zanten werd in 2018 omarmd door toenmalig minister Carola Schouten van Landbouw en opgenomen in diens toekomstvisie. De onderzoekster kreeg van de Animal Science Group eerder al een innovatieprijs. Ook ontving de onderzoekster een Veni-beurs om haar onderzoek verder te ontwikkelen.
Van Zanten: “De uitkomsten van ons onderzoek zullen een herontwerp van het voedselsysteem laten zien. Dat voedselsysteem is een complex systeem waarin verschillende belangen soms botsen. Maar ik wil – bijvoorbeeld via gaming – een dialoog tussen stakeholders losmaken zodat we gezamenlijk tot een gedeelde visie kunnen komen.”
Van Zanten wil nu toegekende FoodShot-prijs gebruiken om met haar team in ten minste drie landen in verschillende continenten onderzoek te doen naar best practices.
Leestip: ‘Veganistisch niet duurzaam’ (De Molenaar nr. 11, 2016; promotie van Hannah van Zanten; gratis voor abonnees)