Ga naar hoofdinhoud

Nog veel huiver voor insecten in petfood  

Premium

Voordelen insecteneiwit onderbelicht

De voordelen van toepassing van insecteneiwitten in petfood zijn nog onderbelicht. Veel huisdiereigenaren zijn nog huiverig voor de aanschaf van huisdiervoeding gebaseerd op insecteneiwitten. Een goede communicatiestrategie vanuit de keten én vanuit de overheid zou hierin verandering kunnen brengen, bleek tijdens het symposium ’15 jaar insecten voor feed en food in Nederland’.    

Anno 2023 is er nog steeds de nodige weerstand en huiver tegen de consumptie van insecten. Het voeren van insecten aan dieren wordt door sommige critici gezien als een vorm van kannibalisme. Ook wordt het eten van insecten door veel mensen nog als ‘vies’ beschouwd. De introductie van eetbare insecten vond plaats in januari 2008 op Horecava, vertelt Marianne Peters tijdens het symposium ’15 jaar insecten voor feed en food in Nederland’. Zij is medeoprichter van de Verenigde Nederlandse Insectenkwekers (VENIK), de brancheorganisatie die in april van dat jaar gestalte kreeg.

In het ochtenddeel van het symposium was er ook ruimschoots aandacht voor het onderwerp insecten in petfood. “Petfood volgt altijd de trends in humane voeding”, zegt Benita Beekhof van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG). “Als wij zelf meer insecten gaan eten, dan de huisdieren ook. Andersom is lastig te verkopen.”

Steeds belangrijker

Beekhof verwacht dat schimmeleiwitten, algen en insecten de komende jaren een steeds belangrijker grondstof voor petfood worden. Gangbare ingrediënten van petfood moeten aan de hoogste eisen voldoen. “Denk daarbij aan zaken als veiligheid, traceerbaarheid, nutritionele waarde en verteerbaarheid, smakelijkheid en duurzaamheid. Voor insecteneiwit gelden deze eisen net zo goed. Technisch kan het. Sterker, insecteneiwitten worden al toegepast in huisdiervoeding, maar de doorsnee consument is nog niet onverdeeld enthousiast”, merkt Beekhof. “De reputatie van insecten in petfood kan nog een stuk beter.”

Premium artikel

Deze informatie is alleen toegankelijk voor abonnees. Bekijk op demolenaar.nl/abonneren welk type abonnement toegang geeft tot welke informatie.

Wil je toegang tot deze informatie, maar ben je nog geen abonnee?

Neem dan nu een abonnement!

Een jaarabonnement De Molenaar Compleet bestaat uit:

  • 14 keer per jaar De Molenaar thuis
  • 4 x per jaar katern Petfood Magazine
  • Extra uitgaves, zoals Stofbestrijding en Bestelauto
  • De Molenaar digitaal
  • Petfood Magazine digitaal
  • Toegang tot online archief
  • Toegang tot Premium-artikelen
  • 50% korting in de webshop

Liever een abonnement De Molenaar Digitaal? Ook dan krijg je toegang tot het complete online archief van alle sinds 2008 verschenen edities van De Molenaar. Alleen interesse in de achtergronden en verdiepende informatie op deze website? Dan volstaat De Molenaar Premium. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

Eén reactie op “Nog veel huiver voor insecten in petfood  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback