Ga naar hoofdinhoud

Milieu-impact reststromen Vido-leden vanaf nu te berekenen

Mengvoerbedrijven die voormalige levensmiddelen van Vido-leden toepassen in hun formulering, kunnen vanaf nu de milieu-impact hiervan berekenen. De milieu-impact van circulaire ingrediënten uit de productie van humane voedingsmiddelen is vaak vele malen lager dan de traditionele grondstoffen.

De milieu impact van diervoedergrondstoffen wordt vastgesteld middels rekenregels die zijn vastgelegd in de PEFCR Feed (LCA-methode)*. Hierbij worden data gebruikt, verkregen via de GFLI database**. Beide dragen sterk bij aan een geharmoniseerde methode om de impact van diervoeding op het milieu te berekenen.

Samenwerking

De Vereniging voedingsmiddelen in diervoeder overleg (Vido) en UKFFPA, de Nederlandse en Engelse Brancheverenigingen voor verwerkers van voormalige levensmiddelen, hebben de afgelopen tijd de handen ineen geslagen om op nationaal niveau te kwantificeren wat de milieu-impact is van voormalige levensmiddelen voor gebruik in diervoeding.

Er zijn in de GFLI-database 4 verschillende productcategorieën beschikbaar per land: gedroogde reststromen, droge reststromen zonder drager, droge reststromen met drager en vloeibare reststromen. Deze data zijn middels GFLI openbaar beschikbaar, zodat de diervoederindustrie hiermee de milieu-impact van haar formuleringen kan berekenen.

Milieu-impact

Vandaag wordt voor deze producten de milieu-impact op 16 verschillende impactcategorieën bekendgemaakt. Belangrijke categorieën zijn bijvoorbeeld de CO2-voetafdruk, landgebruik en watergebruik. Deze data zijn interessant voor bedrijven die waarde hechten aan duurzame voerconcepten en voedselketens.

Afbeelding: Vido

Samen verwerken VIDO- en UKFFPA-leden jaarlijks bijna 1 miljoen ton hoogwaardige reststromen uit de levensmiddelenindustrie tot waardevolle diervoeders. Deze reststromen ontstaan tijdens de productie van levensmiddelen, zoals brood, koekjes, chips of zuivel. Reststromen zijn bijvoorbeeld gebroken koekjes of incorrect verpakt brood. De leden van VIDO en UKFFPA zijn gespecialiseerd in het verzamelen, transporteren en verwerken van deze producten tot hoogwaardige diervoeders.

*PEFCR Feed: Product Environmental Footprint Category Rules.

** GFLI: Global Feed LCA Institute.

Lees ook: VIDO nieuwe partner GMP+  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback