Ga naar hoofdinhoud

STAF en Stikstofclaim dreigen LNV met kort geding

Voer vergelijken bij verschillende diervoederproducenten levert boeren een financieel voordeel op, blijkt uit cijfers van MijnVoer.

De stichtingen Stikstofclaim en Agrifacts (STAF) starten een kort geding, als het ministerie van Landbouw blijft weigeren de onderbouwing van de voermaatregel openbaar te maken. De organisaties hebben het ministerie een ultimatum gesteld. Vrijdag 12.00 uur moeten de data bij de stichtingen zijn aangeleverd.

Afgeleid

Het ministerie van Landbouw stelt vanaf 1 september limieten aan de eiwitgehalten in krachtvoer voor koeien, gedifferentieerd naar grondsoort en bedrijfsintensiteit (kg melk/ha). Het ministerie heeft de eiwitlimieten voor de grondsoort-intensiteit-combinaties zelf ‘afgeleid’ op basis van steekproeven van melkveebedrijven in het BIN-meetnet. “Die berekeningen stroken niet overal met praktijkcijfers”, aldus de beide stichtingen.

Onderbouwing

Stichting Agrifacts (STAF) heeft bij het ministerie de onderbouwing van de berekeningen opgevraagd. Tot nu toe is die informatie niet beschikbaar gesteld. Uit onderzoek van STAF blijkt bovendien dat de Tweede Kamer niet alle data heeft gekregen, waarover het ministerie wel beschikt. Het betreft hierbij onder andere een advies van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Steekproeven

Uit het CDM-advies blijkt dat het ministerie zelf de eiwitlimieten voor krachtvoeders heeft berekend. Het CDM-advies maakt ook duidelijk dat LNV werkte met heel kleine steekproeven. “Gezien de grote spreiding tussen bedrijven, lijkt het vaststellen van voerlimieten op basis van dergelijke minieme steekproeven onverantwoord.” Ook CDM heeft te weinig zicht op het rekenwerk van LNV en zegt: ‘het is niet bekend hoe nauwkeurig deze gegevens zijn en hoe groot de variatie is per grondsoort-intensiteit-combinatie’, aldus STAF.

Praktijk

Een aantal LNV-limieten wijken af van praktijkcijfers, waarin STAF inzage had. LNV laat daarop weten dat zij niet beschikt over praktijkcijfers en derhalve niet met praktijkcijfers heeft kunnen werken. CDM stelt het jammer te vinden dat LNV niet met praktijkcijfers heeft gewerkt, hierdoor is de onzekerheid groter dan nodig zou zijn.

Kort geding

Stikstofclaim en STAF hopen dat het ministerie alsnog de gegevens aanlevert, die zij heeft gebruikt voor haar berekeningen van de eiwitlimieten. “Dan kunnen we de cijfers controleren en vergelijken met de praktijkcijfers.” Als de gegevens niet worden overlegd, dan zullen beide stichtingen samen een kort geding starten.

Lees ook: Standpunt.nl-luisteraars niet eens met voermaatregel

Lees ook: Voermaatregel mogelijk in strijd met Europese regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback