Ga naar hoofdinhoud

Insecteneiwitten toegestaan in pluimvee- en varkensvoer

Foto: protix

Het gebruik van insecteneiwitten in pluimvee- en varkensvoer is per 7 september 2021 goedgekeurd door de Europese Unie. Protix, marktleider van ingrediënten op basis van insecten, noemt dit met het oog op kringlooplandbouw een belangrijke stap.

De nieuwe wetgeving is het resultaat van werk dat Protix in 2013 startte met de oprichting van het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF). Sterke samenwerkingen met bedrijven als Coppens Diervoeding en Agrifirm hebben deze ontwikkelingen versneld.

IPIFF

Sinds de oprichting van IPIFF heeft de insectenindustrie zich sterk ontwikkeld met als belangrijkste mijlpaal de goedkeuring van het gebruik van insecten in duurzame voeders voor vissen in 2017.

De goedkeuring voor het gebruik van insectenmeel voor pluimvee- en varkensvoer, is een nog grotere mijlpaal. Deze goedkeuring zal twee van de meest relevante EU-diervoedermarkten openen, die ongeveer 65% van de mengvoederproductie in de EU vertegenwoordigen. De vraag naar insecten als voer zal naar verwachting toenemen, wat leidt tot een toename van de productiecapaciteit van de sector.

Duurzame bron

Insecten zijn een waardevolle en duurzame alternatieve bron van goed verteerbare eiwitten. Ze dragen eraan bij dat de EU voedselketen minder afhankelijk is van eiwitten uit verre landen. Bovendien past het uitstekend in duurzame kringlooplandbouw, omdat insecten voornamelijk worden gevoerd met voedselresten.

Farm to Fork

De Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie bevordert een circulair voedselsysteem met het gebruik van duurzame en lokale ingrediënten. Het opnieuw introduceren van insecten in varkens- en pluimveevoer verbetert de veerkracht van de agro-food keten, in overeenstemming met deze Europese Farm to Fork-strategie.

Europarlementariër Jan Huitema: “Insecten kunnen een grote rol spelen in de transitie naar een circulair voedselsysteem omdat ze voedselresten kunnen omzetten in hoogwaardige grondstoffen voor diervoeder. De Europese wetgeving stond het gebruik van insecteneiwitten echter niet volledig toe. Ik ben blij dat insecteneiwit na jaren van bewustmaking over dit onderwerp eindelijk is goedgekeurd voor diervoeder.”

Lees ook: ‘Insecten kunnen veilig in diervoeder worden gebruikt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief

 
Feedback